SEY:n Covid-tiedotteet

19.4.2020

THL ylläpitää listaa sairauksista, jotka altistavat vakavalle covid-19 taudille, joka voi johtaa happilisän tai tehohoidon tarpeeseen. Riskiryhmien suojaamisessa ja rokotuksissa noudatetaan THL:n ja maan hallituksen ohjeita.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/rokotteet-ja-koronavirus/rokotusjarjestys-ja-covid-19-taudin-riskiryhmat/riskiryhmien-koronarokotusten-priorisointijarjestys

Endokrinologiset autoimmuunisairaudet eivät ole este koronarokotuksen ottamiselle.

ESE:n tiedote korona-rokotuksista.

Lisämunuaisten vajaatoimintaa ja diabetesta sairastavien on hyvä kerrata sairauspäivien hoito-ohjeet ennen rokotteen ottamista mahdollisen kuumereaktion varalta. Diabetesta sairastavalla insuliinin tarve ja lisämunuaisten vajaatoimintaa sairastavalla kortisonin tarve kasvaa kuumetaudin yhteydessä, ja tilanteeseen nähden liian pieneksi jäävä annos voi aiheuttaa yleistilan laskun ja vaaratilanteen.

Hydrocortison-korvaushoitoa saavat potilaat voivat kerrata akuutin sairauden kotihoito-ohjeet  sivulta

https://www.endo.fi/tietoa-endokrinologisista-sairau/potilasohjeet/addisonin-tauti/

kohdasta ”Addisonin kriisin ehkäisy”. Sama ohje pätee aivolisäkkeen vajaatoiminnan vuoksi Hydroocortison-korvaushoitoa tarvitseville potilaille.

Insuliinihoitoista diabetesta sairastavat potilaat voivat kerrata  akuutin sairauden kotihoito-ohjeet Diabetestalon sivulta

https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/omahoito/omahoito-vaihtelevissa-tilanteissa/kuumetautiPotilaille, joilla on koronaviruksen aiheuttama tauti ja lisämunuaiskuoren vajaatoiminta, suositellaan normaalia sairauspäiväohjetta suurempia Hydrocortison-annoksia  20mg neljästi päivässä (6 tunnin välein). Prednisolon hoitoa käytttäville potilaille suositellaan 10mg 12 h välein, mikäli annos on ollut 5-15 mg. Suurempia Prednisolon-annoksia käyttäville potilaille suositellaan annoksen jakamista kahteen annokseen. 

https://www.endocrinology.org/clinical-practice/clinical-guidance/adrenal-crisis/covid-19-adrenal-crisis-information/

Terveyskylästä löytyy kotihoito-ohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin moniin muihin sairauksiin liittyen

https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo/epidemiat/koronavirus-(covid-2019)/usein-kysytty%C3%A4-koronaviruksesta

Keskeistä virykselta suojautumisessa on hyvä käsihygienia ja sosiaalisten kontaktien minimoiminen. Matkustamista tulee välttää.