Tiinamaija Tuomi sai vuoden 2024 Esko Nikkilä-palkinnon

8.2.2024

Dosentti, oyl Tiinamaija Tuomi, joka vastaa endokrinologialla diabeteskeskuksen toiminnasta, sai 2.2.2024 Sisätautilääkärien vuosikokouksessa arvostetun Esko Nikkilä-palkinnon. Palkinto myönnetään joka 2. vuosi ansioituneelle sisätautien alan tutkijalle ja se myönnettiin nyt 19. kerran.

Tiinamaija Tuomi toimii kliinisen työnsä ohella Folkhälsan tutkimuskeskuksessa ja tutkimusjohtajana Helsingin Yliopistossa (Center of Excellence in Complex Disease Genetics; Research Program of Clinical and Molecular Medicine) sekä osa-aikaisena professorina Lundin yliopistossa.  

Tiinamaija Tuomen pitkäaikainen tutkimuskohde on diabetestyyppien monimuotoisuus ja niihin vaikuttavat mekanismit, joita hän on selvittänyt muun muassa Botnia- ja Finnmody-tutkimuksessa sekä Vaasan sairaanhoitopiirin diabetesrekisterissä (DIREVA). Hän on mm. lanseerannut kansainvälisessä käytössä olevan käsitteen LADA-diabetes (Latent Autoimmune Diabetes in Adults) ja edesauttanut monogeenisen diabeteksen tunnistamista Suomessa. Tutkimus käsittää aineenvaihduntatutkimuksia, epidemiologiaa ja genetiikkaa.

Hän on kansainvälisesti arvotetuimpien lääketieteen tutkijoidemme joukossa, Research.com-rankingissa hänet arvioitiin suomalaisista sijalle 54 ja hänen julkaisunsa ovat keränneet yli 63000 siteerausta.