Unto Uotila-palkinto Juho-Antti Mäkelälle

3.11.2018

Juho-Antti Mäkelä työpaikallaan

Vuoden 2018 Unto Uotila-palkinto jaettiin Juho-Antti Mäkelälle Turusta. Palkinnon saaja on nuori vuonna 1982 syntynyt kansainvälisesti meritoitunut miesten lisääntymisbiologian tutkija.

Juho-Antti Mäkelä teki spermatogeneesin säätelymekanismeja käsittelevän väitöskirjansa Turun yliopiston biolääketieteen laitoksella Jorma Topparin ohjauksessa. Väitöstyön jälkeen hän työskenteli Australiassa Monash Universityn tutkijana kiveksen kantasoluekspertin Robin Hobssin johtamassa tutkimusryhmässä. Menestyksekäs postdoc-kausi tuotti mm. julkaisun Nature Communications-lehdessä, jossa tunnistettiin elegantilla tavalla uusia erilaistumattomien kivesten kantasolujen dynaamisia vaiheita. Postdoc-kauden jälkeen Juho palasi Turun yliopiston biolääketieteen laitokselle, jossa on jatkanut kantasolututkimusta. Lisäksi hän on osallistunut useisiin muihin miehen lisääntymisterveyttä, spermatogeneesin mekanismeja ja siittiö-välitteistä epigeneettistä periytymistä selvittäviin projekteihin.

Juho on äärimmäisen osaava tutkija, joka on ohjannut menestyksekkäästi nuorempia tutkijoita. Hänellä on vahva kiinnostus tieteeseen ja uusin tutkimustuloksiin. Juhon osaaminen ja motivaatio tarjoavat hyvät edellytykset itsenäisen tutkimuslinjan johtamiseen ja tulevaisuuden tieteellisten läpimurtojen tekemiseen endokrinologian alalla.

Suomen Endokrinologiyhdistys on päättänyt myöntää Juho-Antti Mäkelälle Unto Uotila-palkinnon. Palkinto jaetaan ansioituneelle nuorelle endokrinologian tutkijalle joka toinen vuosi.

Unto Uotila palkinnon aiemmat voittajat:

1987 Pekka Leinonen
1989 Hannele Yki-Järvinen
1991 Seppo Ylä-Herttuala
1993 Jorma Toppari
1995 Olli Ritvos
1997 Kimmo Vihko
2000 Antti Virkamäki 
2002 Piia Aarnisalo
2004 Jussi Pihlajamäki
2006 Jukka Kero 
2008 Noora Kotaja
2010 Taneli Raivio
2012 Markus Juonala
2014 Riku Kiviranta
2016 Terhi Piltonen

Juho-Antti Mäkelä ja Suomen Endokrinologiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Satu Vehkavaara (kuva: Jyrki Mustonen)